måndag 30 mars 2015

Tågfärd


Efter påstigning på tåget har vi ägnat oss åt böcker, fika och samtal med en Syrier. 

Det tar lite udden av resglädjen när man åker sidan om en kille som kom från Syrien för tre månader sedan och har lämnat sin fru och barn där. Han var på väg ner till Migrationsverket i Malmö. Vi började prata för att han frågade konduktören om hans tågbiljett gällde för bussen i Malmö med. Konduktören sa att hon bara jobbade på tåget och inte visste. Inte lätt att ta sig tid med längre frågor, de har ju ett jobb att göra. Men eftersom han satt sidan om oss så frågade jag honom vad han undrade. Jag konstaterade att hans biljett inte gäller för buss vad jag kunde se. Migrationsverket i Karlskrona hade skickat med bussbiljett men bara för imorgon, vilket är dagen då killen skulle ha sitt möte på Migrationsverket i Malmö och kille. Hade åkt ner en dag tidigare för att vara i tid. Jag försökte kolla pris och hur man köper biljett till bussen - linje 3 - men jag måste säga att det är inte glasklart. Jag läser på webben och ändå är det lite otydligt. 22 kronor kom jag till slut fram till att priset var. Och att han troligtvis måste ha ett "jojo" kort - hahaha lite komiskt är det hur komplicerat saker blir. Han hade inga pengar till buss så vi gav honom. Han ville inte först, men vi insisterade. Sen fick Valter ett choklad av honom som han hade i sin väska. Tror han ville visa sin tacksamhet. Tror inte tacksamheten framförallt rörde pengen vi gav honom utan snarare att vi tog oss tid, lyssnade och engagerade oss. Vi fick se bilder på hans fru och lilla dotter som han hade lämnat bakom sig. De pratade på Viber sa han. Tekniken för oss verkligen närmare, kommunikationen den möjliggör är fantastisk. Det ska jag tänka på nästa gång jag funderar på om vi i de digitala branscherna gör någon nytta för mänskligheten. 

Han fick också en safari fruktdryck av oss för den hade sugrör. Han kunde med den dricka när den stod på bordet genom sugröret. Han skakade så vansinnigt i händerna att på annat sätt gick det inte att dricka. Han förklarade att det hade blivit så efter elektriska chocker han fått i Syrien. 

När vi under en runda Yatzy rullade ut ur Blekinge snöade det. 

Valter har energi och är sprallig så det räcker till. Han lär nog somna gott när vi kommit ombord på planet. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar