fredag 3 april 2015

Disney World Florida

Torsdagen på första semesterveckan spenderades på Magic Kingdom parken - en av de fyra temaparker som Disney erbjuder i Orlando (det finns även två vattenland i Disneys regi och givetvis massor av andra parker, tex Universal studios)
"Disney World" de orden ser jag att man kan läsa och förstå på olika sätt. Jag tror att en gång när Walt köpte upp de där landområdena i träskmarkerna i Florida så ville han bygga en en värld som visade Walt Disneys värld och figurerna han skapat. En hel värld av Disney. Alla figurer och filmer samlade för allmän beskådning och upplevelse. En samlad bild av den magi i form av fantasifigurer som Disney skapat. Jag vill tycka att bilden av dagens Disney World är lite annorlunda. Visst finns Walt Disneys figurer och de figurer som är skapade efter honom som en röd tråd genom nöjesparken, men själva ordet "World" blir för mig mer en beskrivning av själva ytan. Den fysiska ytan alltså. Den är som en hel värld. Och i den världen finns Disney temat. Ungefär 120 kvadratkm är ytan för alla parkerna. 

Det är sjukt mycket besökare i parken. De som varit på kiviks marknad skulle säkert känna igen sig. Fast här är det ännu större ytor. Kanske man tänker hur alla människorna får plats? Det har Disney World ordnat fint genom att låta besökarna ställa sig i kö långa stunder till attaktionerna. Och så står de där. 


Det är nämligen åkattraktionerna som är själva grejen. De skuggar allt det andra fina i parken vill jag mena. Byggnader, figurer och att träffa Disneyfigurerna. Åkattraktioner kallar jag det för det vore inte rätt att säga karuseller. På gott och ont. Åkattraktionerna har helt fantastisk rekvisita och de är uppbyggda som om man åker igenom seriefigurens värld. Det är en upplevelse som speglar figuren, filmen och historien om seriefiguren. Ju mer man känner till seriefiguren i fråga ju mer behållning har man. Många av attraktionerna var jättefina och det syns att det är skapat med varm hand. Den andra anledningen att inte kalla dem karuseller (majoriteten av dem i alla fall)  är att de är faktiskt inte roliga och hissnande som karusellerna du åker på Liseberg eller Tivoli. 
Disney World har ett koncept som de kallar Fastpass - du får välja ut några attraktioner som du får gå i en speciell snabbkö till. Den kön är lagom lång, ungefär så lång tid som du max vill stå i kö för en attraktion, kanske 10 minuter. För FastPass bokningarna fick man fick stå i kö för att boka in vilka attraktioner man inte skulle behöva stå i kö till. Ironi på hög nivå. 

Men FastPass var bra i allafall. Man kunde boka in tre stycken attraktioner - max en attraktion varje timme som man kunde gå i snabbkön. Vi valde att boka våra FastPass via Disney World appen. Själva appen var trevlig och snyggt gjort. Vi bokade och betalade till och med biljetterna med den. Den var ganska lätt att förstå, hade snygga animationer och tilltalande grafik. Tyvärr en del problem med bakomliggande system eller API för det var laddningsindikatorer mest hela tiden och i bland även systemfelsmeddelande. Det är synd och skam att så många appar brister i kommunikationen mot bakomliggande system. All heder åt fin UX i övrigt, men utan systemstöd blir det "skit samma, vilken kass app" känsla. 

Vi åkte in i parken precis efter 08.00, dvs när parken öppnar. Först fick vi betala parkering (17 dollar) och sen fick vi åka ett litet minitåg in till parkens entré. 


Vi hade redan köpt biljetterna i appen så vi gick rakt in. Här kunde man sen välja att ta monorail, ett snabbtåg, in till parken eller en båt. Vi tog båten. En kort tur över en sjö som kantades av Disney resorts/hotell. Väl i land kom vi till en väskkontroll och efter det besökte vi en info/biljettluckan för att få våra passerkort till att gå in i parken. Det var som kreditkort och laddade med vår biljett. Det var dessa man sen scannade för att till slut verkligen komma in i parken. Det var även på dessa som FastPass attraktionerna laddades när man hade bokat dem. Eftersom vi var tidiga, dock var det massor av folk före oss ändå, så hade det inte blivit några köbildningar ännu och då tog det ändå ca 30 min att verkligen ta sig från parkering till att vara inne i parken. 

När det käller kötiden så är det låååång tid man väntar. Det finns en beräknad kötid som visas utanför varje attraktion. Står det 20 min så är det som att ha vunnit på Lotto. Vi rusade längst in i parken för att testa en åkattraktion som hette "Seven Dwarfs mine train". Vi visste att den var populär så vi kände oss smarta som planerade så väl. När vi kom fram till den så var det 70 minuters kötid. Helt galet! Vi kom ju dit direkt liksom! Vi lät bli den attraktionen. Senare under dagen när vi gick förbi var det 130 minuters kö. Det är galet. Som mycket annat. Men man fick liksom bara köpa att det var köer och göra det bästa av det. Mitt bästa tips är att utnyttja kötiden till fika eller mellanmål. Så sätt er inte på en mur eller bänk för att pausa med en frukt eller nåt annat käk. Ta med det i kön så har ni något att göra när ni köar. Det går fint att köpa chips, dricka och liknande i parken. Men helt klart smidigast och billigast att ta med sig frukt, vattenflaskor,  små chipspåsar och liknande. Man är i parken så länge så kan man undvika att behöva köpa allt man käkar i parken så är det bra. 

Eftersom vi åkte dit direkt på morgonen så var vi galet trötta vid 15-tiden. Det var mycket promenerande och väldigt varmt. Så vi gjorde så att vi körde hem till hotellet på eftermiddagen och tog en tupplur och käkade lite kvällsmat. Vid 18- tiden körde vi tillbaka igen med nya krafter. 


Det var en jättefin ljusshow vid slottet som man inte vill missa. Den var nog två gånger på kvällen, tror vi såg den 20.45 ca och efter den var det fyrverkerier. Nyårsfyrverkerierna hemma på Verkö blir nog inte det samma efter detta. De var jättefina. 

Vid ca 22.30 så kollade vi på "Electric parade" - en ljusparad med olika Disney uttryck i ljus som barnen tyckte var häftig även om de började bli lite trötta. 
 


Det finns massor att berätta om Magic Kingdom och jag är glad att vi åkte dit. Tyvärr blir det lite för mycket av allt. Det är så stort, så mycket folk, så mycket att göra och så dyrt. Jag vet att man kan köpa entré för flera dagar och flera parker, men jag tror ärligt vår familj inte orkat mer. Det är jobbigt att gå i parkerna och med lite mindre barn, som femåringen Valter, så krävs det att barnen är utvilade och kämpar på. Speciellt eftersom vi inte har vagn till honom. Vi tog en vilodag mellan Seaworld och Magic Kingdom och det behövdes verkligen. Vi hade verkligen inte velat gå i en nöjespark dagen efter Disney world- besöket. Det är för mycket intryck och ingenstans att riktigt ta igen sig under dagen. Vi önskade faktiskt att de hade haft en stor gräsmatta där man kunnat sitta o bara ta en paus - men det fanns inte.1 kommentar:

  1. Oj, det låter faktiskt lite jobbigt. Vi får prata mer om detta sedan. Om det är värt ett besök. Kram

    SvaraRadera