måndag 13 april 2015

Kryssning Karibien - stopp Haiti

Första stopp på kryssningen var Labadee på Haiti. En liten udde på västra Haiti som Royal Caribbean har köpt. Det var en härlig känsla att se land på morgonen. Trots att vi bara varit ute till sjöss två dagar så kändes det fint att se torra land. En gnutta av samma känsla, eller viss förståelse av känslan sjöfarare har när de närmar sig en hamn. 
På Haiti köpte vi ingen utflykt eller aktivitet. Det gjorde vi rätt i, för vi hade en jättefin dag på stranden, där vi badade i underbart vatten och med våra egna simglasögon kunde vi simma runt och kolla under vattnet. Vi såg flera fina fiskar, randiga, blåa, gula och svarta. Helt klart så fina att vi alla blev lyckliga. Till och med Valter klarade att simma omkring och titta ner i vattnet med sina armisar på. Han kunde inte använda vanliga simglasögon men med sin kusin Pärs gamla cyklopögon där näsan med var instängd så gick det bra!

Det fanns 4-5 stränder på Labadee och vissa av dem kunde man bada vid och andra vad mest för solande eftersom det var korallrev in till land. Vi testade att ligga på två av stränderna och hittade vår favorit vid andra försöket, det lönade sig att kolla runt. 
Hela stället Labadee var jättefint och tillrättalagt för turisternas skull. Man kan säga att det var inte Haiti man fick se utan fina stränder och turistaktiviteter som kryssningen ordnat. Det var nog så trevligt, men som sagt, långt ifrån någon genuin upplevelse av landet. 

Lunch serverades på Haiti av Royal Caribbean, det verkade som kryssningen hade med mat dit och viss tillagning såg ut att göras där på plats. Många munnar att mätta...

Det där med att sälja mer hela tiden återkommer hela tiden med Royal Caribbean - säkert vissa erbjudande som var att kunna uppskatta men andra lite väl - tex flytmadrass för 12 dollar eller egen liten trähuset med solsängar för över 200 dollar eller "privat strand" som i verkligheten delades med andra som också köpt "privat strand". Visst var det avdelat från en annan stranden där vi andra var, men det var ingen större skillnad. Det kändes verkligen galet dyrt för nästan ingenting. Jag vet inte om några andra utflykter på Haiti som  Royal Caribbean sålde var något att ha. Vi kom aldrig att höra någon berätta om det, även om säkert någon gjorde en utflykt. Men jag tycker det inte alls var nödvändigt på Haiti om man vill hålla i slantarna (så gott det går) och om man gillar sol och bad. 

Efter vi lämnade Haiti åkte vi på kvällen förbi Kuba, här de sydöstraste delen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar